Milli Eğitimi Anlamak
Son günlerde Türkiye’nin PISA gibi eğitimin durumunu ölçen sınavlarda son sıralarda yer alması, sanayi 4.0 tartışmaları çerçevesinde eğitim politikaları tartışması gündemi işgal ediyor. Peki neden Milli Eğitim bürokrasisinin refah üretmeye yönelik bir eğitim politikası benimsemeye çalıştığını düşünüyoruz? Daha önce kültür üzerine bir yazı yazmıştık: Post-modernistlere göre kültürlerin birbirine üstünlüğü yoktur ve…
İnsan Hakları ve Hukuk Gerçekten Var Mı?
İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü (Rule of Law) günümüz Batı Dünyası’nın vazgeçilmez kabulleri, peki bunlar gerçekten var mı? Sitemizin düzenli takipçilerinin bileceği üzere gündeme yönelik yazıları pek kaleme almıyoruz. Ancak bir süredir aklımda olan bir konuda gündem oluşunca bu yazıyı paylaşmayı uygun gördüm. Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne yeninden…
Dördüncü Yılında Gezi Direnişi
Gezi Direnişi’nin üzerinden dört yıl geçti. Devletimiz “ayaklanma başarılı bir şekilde bastırıldı” diyerek zaferini gururla ilan etmeyi her fırsatta sürdürüyor, ancak gerçekten kazanan oldu mu? Aslında her şey Taksim Gezi Parkı’nın yıkılıp yerine Siyasal İslam açısından tarihi bir önem arz eden Topçu Kışlası’nın yeniden yapılmasının istenmesiyle başladı. Eyleme geçen çevreciler parkı işgal ederek…
Gelmeyen Kıyametler ve Yiten Gençliklere Dair
Kıyametçilik (apokaliptisizm) çok kadim bir ideolojidir. Neredeyse her krizde “Biz son nesiliz”ci akımlar doğar ve büyürler. Özellikle Ortadoğu kıyametçi akımlar için bir üreme alanı gibidir, buralar milattan önceki binyıllarda bile “Dünyadaki son nesli” tanımı her dönemde değişen bir “kurtuluşa” davet edenler kayıtlıdır. Günlük hayatı yeni bir düzene sokmaktan yabancılara karşı…
Türkiye’nin Normalleri: Ayrımcılık
Antropoloji dersinde ilk oturumda hoca şundan bahsetmişti: Antropolojik çalışmalar için araştırmacı kendisine dahil olmayan kültürleri seçer, çünkü içerisinde yaşadığımız kültürün inceliklerini genellikle fark edemeyiz. Ayrımcılığın fark edilmesi bile büyük uğraş gerektirebiliyor. Özellikle baskın kimliğe mensupsanız ayrımcılığa maruz kalan bireyleri anlamanız zorlaşıyor, ancak kimliğiniz baskınlığını yitiriyorsa (Türkiye’de seküler olmak gibi) ötekileri anlamak o…
Visegrad Ülkelerini Neden Duymadık?
V4 (Visegrad) ülkelerinin başbakanları 28 Mart günü Varşova’da bir araya geldi. Ana akım medyada kendisine yer bulamayan bu toplantıda önemli bir karara imza atıldı. Orta Avrupa’da yer alan dört büyük ülkenin başbakanlarının bir araya gelerek aldıkları karar kıta çapında bilinen medyada gündeme gelmedi. Açıkça söylemek gerekirse bu toplantıyı, AB’nin Polonya ve…
Medya’nın Tarafsızlık Efsanesi
Medya’nın tarafsızlığı üzerine yapılan tartışmalarda temel bir soru vardır: Bir medya organı tarafsız olabilir mi? İrfan Değirmenci’nin referandumda hayır oyu vereceğini açıklaması ardından Kanal D’deki görevine son verilmesi son günlerin gündem konusu. Devlet kanalında görev yaptığı hâlde evet oyu vereceğini açıklayan Rıdvan Dilmen ya da Hürriyet Gazetesinde yazan Abdülkadir Selvi’nin tarafsızlığı sorgulanmazken Değirmenci’nin hayır dediği için işinden…
Referandumun Önemi ya da Önemsizliği Üzerine
Önümüzdeki günlerde Cumhuriyet Tarihi’nin en önemli referandumu gerçekleşecek, peki ne değişecek? Demokrasi sayesinde çevrenin merkezi ele geçirmesi üzerine daha önce yazmıştım. Müesses nizama karşı dikkat çeken savaşın üçüncü perdesi Amerika’da gösterime girdi. Her ne kadar ABD sağlam hukuk devleti temelleri olan anayasal bir cumhuriyet olduğu için milli iradenin istekleri tam olarak pratiğe yansımamış olsa da ülkedeki…
Belki de Huzur Gettolarda
KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın Cumhuriyet gazetesinde bir röportajıçıktı. Okunası bir röportaj. İki bölümden alıntıyla kafamdakileri paylaşabileceğimi düşündüğüm için bu yazı üzerinden bir şeyler anlatmaya çalışacağım. Getto kelimesinin kökeni Venedik’teki Yahudi Mahallesi Venetian Ghetto’dan gelir. Yahudilerin zorunlu iskan edildikleri bu mahallenin ismi zamanla bir terime dönüşmüştür. Aradan geçen 600 yıldan sonra getto…
Gitmenin Popülerliği
Bir süredir Medium platformundayız ve burada en çok etkileşim alan Türkçe içerikler göçmekle ilgili. Diğer sosyal medya kanallarında da durum farklı değil. Blogumuzu Medium platformuna taşıdığımızdan beri dikkatimi çeken bir durum var: Türkçe içerik gitmekle ilgiliyse çok fazla etkileşim alıyor. Son günlerde sosyal medyada genel geçer bir durum bu belki de. Çevremde de…