İnsan Hakları ve Hukuk Gerçekten Var Mı?

İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü (Rule of Law) günümüz Batı Dünyası’nın vazgeçilmez kabulleri, peki bunlar gerçekten var mı? Sitemizin düzenli takipçilerinin bileceği üzere gündeme yönelik yazıları pek kaleme almıyoruz. Ancak bir süredir aklımda olan bir konuda gündem oluşunca bu yazıyı paylaşmayı uygun gördüm. Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne yeninden…

Süpermarket Demokrasisi

Ülkemizin yoğun gündemi bir yana, demokrasi kavramı ve çoğunluğun (bazı durumlarda salt çoğunluğu bile sağlayamayacak sayıdaki kitlelerin) geri kalanların üzerine kurduğu ya da hissettirdiği tahakküm en gelişmiş ülkelerde bile tartışma konusu. Sahip olduğumuz en iyi politik sistemin demokrasi olduğunu kabul etmekle birlikte, mülkiyet haklarının hukuksal koruma altına alındığı serbest piyasa…

“Tezinizi Nasıl İsterdiniz?”: Sahte Tezlere Karşı Ne Yapmalı?

Geçenlerde Türkiye’deki akademik tez yazım sektörü üzerine bir haber yayımladı (Bağlantı). Öncesinde, herkes özellikle vakıf üniversitelerinde “essay yazdırma” sektörünün olduğunu biliyordu, o okulların burslu öğrencileri serbest zamanlarında bu işlerden üç beş para kazanırlar, varlıklı öğrenciler de sosyal hayatlarından geri kalmazlar, kazan-kazan ilişkisidir. Fakat bu haber ile insanlar Türkiye’de dev bir “Akademik…

Çocuk Evlilikleri ile İlgili Düzenleme Hakkında

Sosyal medya üzerinde dönen tartışmalardan görüldüğü üzere bir gece yarısı geçirilen yasanın amacı konusunda büyük bir kafa karışıklılığı var. Biraz geçmişe giderek kısa bir yazı ile durumu açıklamaya çalışalım. Bu tartışma Anayasa Mahkemesi’nin çocuğa karşı cinsel suçları düzenleyen TCK 103 maddesinin birinci fıkrasını iptal etmesiyle başladı. İlçe mahkemesinin AYM’ye başvurusundan bir…

“Siyaset Değil Bilim Yapın” Tavsiyesinin Sefaleti 

(Düzensiz’de birkaç yıl önce yayımladığım ve blogdan kaza eseri silinmiş bir yazımı bu şekilde tekrar paylaşmış olayım.) Türkiye geri kalmış bir ülke. Ekonomik, kültürel, bilimsel, toplumsal olarak geride. Bu geride kalmışlık, yeni bir mesele değil. Aşağı yukarı 16.yy’da Batı’ya karşı görünür olmaya başlamış bir gerilik. İlerlemenin nasıl bin tane sebebi varsa,…

Hukukun Üstünlüğü, Bilgi Özgürlüğü ve Kalkınma

Orta gelir tuzağı, kişi başı milli geliri belli bir seviyeye ulaşan gelişmekte olan bir ülkenin katma değerli üretime geçemeyip geleneksel iş yapış modellerine bağlı kalması nedeniyle kısır döngüye girmesi ve kolay kolay gelişmiş ülke kategorisine ulaşamamasıdır. Orta gelir tuzağını aşmak için üzerinde anlaşılan temel yöntem, kilogram başına daha yüksek değerlerle…

E-Posta Bülteni

Yeni Çıkan Yazılara İlk Sen Ulaş!

.