Gelmeyen Kıyametler ve Yiten Gençliklere Dair

Kıyametçilik (apokaliptisizm) çok kadim bir ideolojidir. Neredeyse her krizde “Biz son nesiliz”ci akımlar doğar ve büyürler. Özellikle Ortadoğu kıyametçi akımlar için bir üreme alanı gibidir, buralar milattan önceki binyıllarda bile “Dünyadaki son nesli” tanımı her dönemde değişen bir “kurtuluşa” davet edenler kayıtlıdır. Günlük hayatı yeni bir düzene sokmaktan yabancılara karşı…

Başka Dillerde Etik Algımız Neden Farklı Çalışır?

Uzun zamandır dikkatimi çeken bir durum var: Türkiye ile ilgili haberleri anadilimde okurken normal karşılarken tamamen aynı şeyleri İngilizce okuyunca çok daha karamsar bir tablo görüyorum. Ülkemiz sürekli değişen ve takip edeni zihni anlamda yoran gündemiyle dünyada kendisine eşsiz bir yer edinmiş vaziyette. Alışkanlık haline getirdiğimiz kötü haberleri karşılama şeklimizdeki…

Çocuk Evlilikleri ile İlgili Düzenleme Hakkında

Sosyal medya üzerinde dönen tartışmalardan görüldüğü üzere bir gece yarısı geçirilen yasanın amacı konusunda büyük bir kafa karışıklılığı var. Biraz geçmişe giderek kısa bir yazı ile durumu açıklamaya çalışalım. Bu tartışma Anayasa Mahkemesi’nin çocuğa karşı cinsel suçları düzenleyen TCK 103 maddesinin birinci fıkrasını iptal etmesiyle başladı. İlçe mahkemesinin AYM’ye başvurusundan bir…

Demokrasi’nin Küresel Düşüşü

Bir tanrı ölüyor. Demokrasi tanrısı başarısız oldu, yerini kime bırakacağını ya da nereye evrileceğini zaman gösterecek. İsviçre tarzı bir federalizmin, komşusundan çok daha farklı yasalarla yönetilen ve belki de farklı dillerin konuşulduğu idare bölgelerin doğrudan demokrasi ile tanzimi konusunda belki de yakın gelecekte yerel ve küresel mutabakata varılacak. Türkiye özeline…

Liberalizm out! Liberteryenizm in!

Daha önce Türkiye’de liberalizm kavramının geldiği noktaya dair bir yazı yazmıştım. Türkiye’de liberal olarak bilinen isimlerin emekleri sayesinde kavramın içinin nasıl boşaldığını bu yazıda anlatmıştım. Bugün karşıma Mustafa Akyol’un Hürriyet Daily News’da yayınlanan, geniş kitleler için bir şey anlam ifade etmese de liberter çevrelerin şaşkınlıkla karşılayacağı yazısı geldi, bunun üzerine devamını yazma ihtiyacı…

Bir Kavramın Dramı: Liberal

Liberalizmden ve liberalden bahsedilirken anlatılan ilk şeylerden biri kavramın Amerika Birleşik Devletleri’nde nasıl içinin boşaldığıdır. Kısaca anlatmak gerekirse: Amerika’da liberal olarak adlandırılan görüş genellikle Demokrat Parti etrafında pozisyon alan, Türkiye’deki karşılığı ise CHP’nin sol kanadına denk gelen bir görüş olarak özetlenebilir.

Hukukun Üstünlüğü, Bilgi Özgürlüğü ve Kalkınma

Orta gelir tuzağı, kişi başı milli geliri belli bir seviyeye ulaşan gelişmekte olan bir ülkenin katma değerli üretime geçemeyip geleneksel iş yapış modellerine bağlı kalması nedeniyle kısır döngüye girmesi ve kolay kolay gelişmiş ülke kategorisine ulaşamamasıdır. Orta gelir tuzağını aşmak için üzerinde anlaşılan temel yöntem, kilogram başına daha yüksek değerlerle…